Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında iki yeni düzenleme hayata geçiriliyor. Buna göre, vergi mükelleflerinin birbirleriyle yapacakları 7 bin lira ve üzerindeki alışverişlerde, banka veya kredi kartı kullanma zorunluluğu artık mükellef olmayanları da kapsayacak. Ayrıca, kiralarda elden ödeme devri sona eriyor ve tüm ödemeler bankalar veya PTT üzerinden gerçekleştirilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı dün işletmeler ve tüketiciler için alışverişlerde yeni bir dönemi başlattı. Buna göre 7 bin liranın üzerindeki mal veya hizmet alımlarına ait ödemelerin banka veya aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunluluğu getirildi.

KART KULLANMAYANA CEZA

Nadw-1

Her türlü alışverişte 7 bin lirayıaşan ödemelerini finansal kuruluşlar kanalıyla yapmayanlara, bir başka ifadeyle elden yapanlara, nihai tüketici dâhil her bir tespit için ödeme tutarının yüzde 10’u oranında ceza kesilecek. Nihai tüketiciye kesilecek ceza tutarı 5 bin liradan az olamayacak.

Gaziantep’te Sürücüler Dikkat: Yarın Hangi Yollar Trafiğe Kapalı Olacak? Gaziantep’te Sürücüler Dikkat: Yarın Hangi Yollar Trafiğe Kapalı Olacak?

KİRAYI ELDEN ÖDEYEN CEZA DA ÖDER

Njme

GİB’in bir diğer uygulaması ise kiracı ve ev sahiplerini ilgilendiriyor. Bu kapsamda, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleriyle herhangi mükellefiyet kaydı bulunmayanların gerçekleştirdikleri iş yeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yapılacak tahsilat ve ödemeler, bankalar veya PTT aracılığıyla yapılacak. Haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarına ilişkin yapılan tahsilat ve ödemeler de bu kapsama dahil edildi.

500 LİRA SINIRI KALDIRILDI

Mevcut uygulamada iş yeri kira ödemeleri tutarına bakılmadan, konut kira ödemelerinde ise 500 lirayı aşması durumunda bankalar veya PTT aracılığıyla ödenmesi zorunluydu. Taslağa göre, konut kiralarında söz konusu sınır kaldırılıyor ve tüm ödemelerin banka veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Editör: Haber Merkezi